Woke zijn in de kunst. Woke zijn in de kunst? Ja, Woke zijn in de kunst.

Dat was het thema van de eerste aflevering van ‘Mondo’, een talkshow die de VPRO op poten heeft gezet. In een wereld die half in brand staat is het dus schijnbaar van belang dat we woke zijn in de kunst een uur lang bespreken.

Bekijk het programma hier

Wat is dat dan, woke zijn in de kunst? Daar komen we niet achter. Het lijkt iets te maken te hebben met ‘dat wij tegenwoordig de dingen anders doen’ dan vroeger.

De teneur is steeds ‘wij doen nu de dingen zo en zo.’ Alsof de Nederlandse samenleving een homogene groep is die maar op één manier met dingen om kan gaan: de onze. Dat is uiteraard een staatsgreep van jawelste. Wat ze echt willen zeggen is dat mannen geen boeken meer mogen schrijven waarin ze hun mannelijke seksualiteit mogen uitdrukken. Een bizarre vorm van (zelf)censuur.

(Jaja, ik weet het, de boeken hoeven nog net niet verbrand te worden, het volstaat dat ze niet meer geschreven mogen worden… en wat dan het effect zal zijn van een hele generatie mannen die hun echte gedachtes niet meer mogen uitdrukken? Hele beschaafde boeken, die niemand wil lezen…en als klap op de vuurpijl een nieuwe generatie psychopaten¹)

Ik kan me eigenlijk niet inbeelden dat je vroeger een presentator zou kunnen hebben gehad die iets niet voor durft lezen omdat mamma ook kijkt. En schokkend dat het was! Er was sprake van een genitale wrat.

En Wolkers – och, die deed toch alleen maar een beetje Bukowski na, de ruwe zeebonkvariant. Tegenwoordig doen wij de dingen anders.

Was dit programma bedoeld als een soort infoturial voor Grunberg? Een slimme formule: zet maar één persoon met enige herseninhoud aan tafel, net als zijn nieuwe boek uit is. ²

Maar dat snap ik natuurlijk alleen maar omdat ik niet Woke ben.

  1. Het verband tussen psychopathie en het onderdrukken van de schaduwkant/ de werkelijke gedachten ipv alleen de maatschappelijk wenselijke is uitgebreid gedocumenteerd. Wil je dus een hele generatie met een flinke stoornis opzadelen, zorg er dan voor dat ze nergens hun gedachtes uit mogen drukken.
  2. Natuurlijk, er is altijd een nieuwe Grunberg uit. Zou dat de oorzaak zijn van de ultrascheve verhoudingen aan talkshowtafels?

 


Leave a Reply